Varga Endre traumatológus kapja a Szegedért Alapítvány 2024. évi fődíját

2024

február

14

szegedert-alapitvany2024-evi-dijazottjai

Harmincötödik alkalommal döntöttek a Szegedért Alapítvány kuratóriumai és a civil ajánlásokból kiválasztották a 2024-es év díjazottjait: a fődíjast valamint a tudományos, a művészeti és a társadalmi-állampolgári kuratórium díjazottját.

Harmincötödik alkalommal döntöttek a Szegedért Alapítvány kuratóriumai és a beérkezett civil ajánlásokból kiválasztották a 2024-es év fődíjasát valamint a tudományos, a művészeti és a társadalmi-állampolgári kuratórium díjazottját.

A Szegedért Alapítvány 35 éve hű az alapítók által megfogalmazott célhoz: elismerni a kiemelkedő teljesítményt nyújtó, Szeged rangját növelő személyeket, emellett támogatni a város életét gazdagító értékes kezdeményezések, események megvalósítását.
Három és fél évtized alatt 136 olyan szakmájában maradandót, emberségben kiemelkedőt alkotó kiváló személyiség kapta meg a Szegedért Alapítvány fődíját valamint tudományos, művészeti és társadalmi-állampolgári díjait, akik elnyerték Szeged civil közösségének elismerését és megbecsülését.
A névsor ebben az évben is méltó utódokkal folytatódik.

A Szegedért Alapítvány fődíjasa 2024-ben: Prof. Dr. Varga Endre
Varga Endre traumatológus professzor az orvosegyetem elvégzése óta a szegedi Traumatológiai Klinikán dolgozik, majd egy évtizedig intézetvezetőként. Szakmai elkötelezettsége révén vált a Szegedi Traumatológiai Klinika a csontegyesítő műtéti technikákat tanító nemzetközileg elismert AO oktatóközpontja. Az ő kezdeményezésének köszönhető, hogy az életveszélyes állapotban lévő sérültek ellátási prioritását leíró ATLS protokollt Magyarországon is elsajátíthatják és alkalmazzák, ezzel jelentősen eredményesebbé válik a sürgősségi ellátás. Varga professzort mindenki sokoldalú, nyitott és barátságos embernek ismeri, aki a műtőn kívül is odafigyel a környezetére, a nehézsorsú emberekre. Az ő kezdeményezésére került ki életmentő defibrillátor a város több pontjára. Szeged város érdekében kamatoztatott kiemelkedő színvonalú orvosszakmai munkáját, iskolateremtő tevékenységét és közösségépítő munkáját ismeri el a Szegedért Alapítvány fődíja.

A Tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla díját Prof. Dr. Tamás Gábor biológus kapja.

A Művészeti Kuratórium Gregor József díját Németh György fotóművész kapja.

A Társadalmi-Állampolgári Kuratórium Debreczeni Pál díját Szűcsné Kolonics Erika közművelődési szakember kapja.

A Szegedért Alapítványhoz 2024-ben a korábbinál is több pályázat érkezett tudományos, kulturális és civil közösségek rendezvényeinek illetve publikációk létrejöttének támogatására. Az alapítvány három szakmai kuratóriuma ezúttal magasabb összegről, kuratóriumonként másfél millió forint, összesen 4 500 000 forint odaítéléséről döntött, mely ismét értékteremtő kezdeményezések megvalósulását segíti a város javára.

A Szegedért Alapítvány a 35. Díjátadó Gálát a hagyományt és az alapítók szándékát követve, most is az 1879-es Szegedi Nagyárvíz napjához kötődően
2024. március 9-én, szombaton este 19.00 órától tartja a Szegedi Nemzeti Színházban.
A Szegedért Alapítvány idei díjazottjait és a közönséget a népszerű Budapest Bár Zenekar műsora köszönti Farkas Róbert vezetésével, Behumi Dóri, Németh Juci, Ferenczi Bori és Keleti András énekesek közreműködésével.

Facebook